top of page
IMG_8768.HEIC

Aanbod

Bij Praktijk Verbena kun je terecht met lichte tot matige problematiek met betrekking tot​ oa. stemmingsklachten, angstklachten, burn-out gerelateerde klachten, rouw- en verliesverwerking, stress-regulatie-problematiek, faalangst/podiumvrees, psychosomatische klachten, slaapproblemen, identiteitsvraagstukken, relatieproblematiek, trauma verwerking en zingevingsvraagstukken. 

Voor bedrijven richten we ons op psycho-educatie, inzicht in groepsdynamische processen en gezondheidspreventie binnen een team.

Schermafbeelding 2022-10-14 om 21_edited.png
Schermafbeelding 2022-09-20 om 01_edited

We bieden individuele therapie/coaching aan volgens verschillende methodieken, waaronder hartcoherentie, acceptatie en committent therapie (ACT), gestalttherapie, lichaamsgerichte/ervarings-gerichte therapie. Hierin stemmen we af op de vraag van de client of de verwijzer en zullen we na een intake gesprek een advies geven ten aanzien van wat volgens ons het best passend is. 

 

De verschillende therapie en coaching methodieken staan hieronder beschreven. 

Schermafbeelding 2022-10-14 om 21_edited.png

In relatietherapie worden verschillende manieren van werken gehanteerd. Veiligheid vormt de basis om de dynamiek in relaties te leren begrijpen. Gesprekstherapie wordt vaak afgewisseld met ervaringsgerichte therapie. Soms kan het ook wenselijk zijn om enkele sessies 1 op 1 te werken of om met 2 therapeuten een sessie te begeleiden. Dit gebeurt altijd in goed overleg 

De verschillende methodieken worden hieronder beschreven

Schermafbeelding 2022-10-14 om 21_edited.png

Om tot een groter besef in jezelf te komen werkt groepstherapie vaak versterkend. We werken vanuit thema's of maken trainingen op maat voor bepaalde doelgroepen. 

We wisselen theorie af met ervaringsgerichte oefeningen. 

  Informeer vrijblijvend naar de actuele groepen en mogelijkheden.

Schermafbeelding 2022-10-14 om 21_edited.png

Voor bedrijven bieden we trainingen in hartcoherentie. Ook kunnen we op maat trainingen maken gericht op het vergroten van de veerkracht voor teams, teamcoaching of andere vragen. We wisselen theorie af met ervaringsgerichte oefeningen. 

 

Neem  vrijblijvend contact met ons op om de verschillenden mogelijkheden te bespreken.

Ook ACT is een therapie en trainingsvorm waarbij we ons niet in de eerste plaats richten op het oplossen van het probleem en het verdwijnen van de klachten. Moeilijke gevoelens zoals verdriet en angst horen bij het leven. Wat we met ACT wel doen is het leren op een andere manier hiermee omgaan, zodat ze niet meer je leven hoeven te bepalen, maar jij kunt kiezen hoe je met deze gedachtes en gevoelens omgaat. Een fijn neveneffect hiervan is dat we wel vaak zien dat de klachten hierdoor afnemen, dit is echter niet het doel. Binnen ACT richten we ons dan ook niet in eerste instantie op praten over problematiek, maar gaan we vooral actief aan de slag. We gaan onderzoeken hoe het komt dat je vastloopt in je leven, en hoe je ervoor kunt gaan kiezen om op een andere manier om te gaan met moeilijke gedachten en gevoelens of lichamelijke sensaties. We gaan vaardigheden oefenen die helpen om je hiervan los te haken in plaats van je erdoor te laten meeslepen. Verder gaan we onderzoeken welke waarden voor jou belangrijk zijn: hoe wil jij je leven vormgeven? Wie wil jij zijn? Wat is voor jou en waardevol leven? En wat vraagt dit van jou in de keuzes die je maakt? En we oefenen de vaardigheden die je helpen je door deze waarden te laten leiden. 

Voor ACT is zowel individuele therapie mogelijk als groepstraining. 

 

In de hectiek van het leven zijn er veel stressvolle situaties of periodes waardoor mensen opgebrand kunnen raken of andere stress-gerelateerde problematiek kunnen gaan ervaren. Met hartcoherentie ga je op een hele eenvoudige en effectieve manier aan de slag om meer veerkracht in je leven terug te krijgen. Door via je onder andere je ademhaling je hartritme te beïnvloeden breng je weer rust in je lichaam. Dit doen we aan de hand van onder andere de gecertificeerde heartmath methode, waarbij met behulp van biofeedback zichtbaar wordt gemaakt wat er in je lichaam gebeurt. We brengen samen de energiebronnen en energielekken in kaart en oefenen in manieren om de energielekken te dichten en de energiebronnen beter te benutten. Hierdoor krijg je weer grip en regie op je stress-systeem en ben je in staat om je beter voor te bereiden op, beter om te gaan met en beter te herstellen van uitdagende of stressvolle gebeurtenissen.

Voor hartcoherentie is zowel in individuele coaching mogelijk als een groepstraining. 

De polyvagaaltheorie is geen behandelwijze maar een theoretische onderlegger die verklaart hoe het centrale zenuwstelsel van de mens werkt en hoe deze zich zowel evolutionair als op persoonlijk vlak door iemands leven heen ontwikkelt. Omdat de polyvagaaltheorie zo'n helder inzicht kan geven op hoe mensen op onveiligheid reageren (vanuit ons stress systeem), en hij eveneens heel helpend kan zijn om te leren weer veiligheid te gaan ervaren, wordt dit theoretisch model steeds meer gebruikt in de hele GGZ.

De polyvagaal theorie werd ontwikkeld door Stephen Porges en naar de therapeutische praktijk vertaald door Deb Dana. Zowel Renske als Niniane volgden scholing bij haar. 

In ons werk als therapeut gebruiken we de achtergrond van de polyvagaal theorie vooral om te verklaren wat er in iemands zenuwstelsel gebeurt en ondersteunen we doormiddel (co-)regulatie het therapeutische proces. We gebruiken oefeningen die gebaseerd zijn op de therapeutische inzichten van onder andere Deb Dana. 

Cliëntgericht-experiëntiële psychotherapie gaat ervan uit dat de mens in wezen goed is en beschikt over een aangeboren drang om zich op een unieke manier toonbaar te maken aan de wereld. Problemen en klachten worden gezien als uitingen van gestagneerde of vastgelopen (ontwikkelings)processen, vaak gelinkt aan vroegkinderlijke 'conditions of worth' of andere uitdagende levensgebeurtenissen of -omstandigheden. Mensen ervaren een kloof tussen wat ze denken, voelen en doen, tussen wat ze willen en wat ze durven of kunnen. Ze hebben het gevoel "vast te zitten", "in een kringetje rond te draaien" of hebben geen voeling meer met hun beleving of wat voor hen betekenisvol leek. Het cliëntgericht-experiëntiële therapiemodel ontwikkelde een bijzondere expertise om deze vastgelopen processen van denken, voelen en handelen opnieuw in beweging te brengen.

Een grondgedachte van cliëntgerichte-experiëntiële psychotherapie is dat de houding van de psychotherapeut van fundamenteel belang is in het therapieproces. De cliëntgerichte basishouding bestaat uit drie elementen: empathie, acceptatie en echtheid. 

Gestalttherapie
Volgens Boswijk methode

Deze toegepaste therapeutische en beproefde methodiek is sinds 1979 verder ontwikkeld door Jan en Riekje Boswijk. Deze vorm van therapie houdt zich in eerste instantie niet bezig met het oplossen van het probleem. Er wordt ook niet gesleuteld aan het gedrag.

De nadruk ligt op het vergroten van persoonlijk inzicht. Deze vorm van therapie richt zich op het doorvoelen van pijnlijke en bepalende ervaringen die je in het hier en nu nog steeds kan voelen.

Om dit bewust te worden werken we op een ervaringsgerichte, openleggende manier, om het overlevingsgedrag eerst goed te begrijpen. Door een dieper begrip vindt tevens de onthechting van bepaalde overlevingspatronen plaats waardoor authentieker gedrag weer tevoorschijn kan komen. De basis van de Boswijk-methodiek is het hart daar weten te raken waar het zichzelf kan helen door middel van begrip.

bottom of page